onsdag, april 04, 2007

TRO DET DEN SOM KAN!!! Av Marte i Brasil


Om ei uke forlater jeg varmen

Om ei uke forlater jeg venner

Om ei uke forlater jeg sykkelen min

Om ei uke forlater jeg min brasilianske familie

Om ei uke er rommet mitt tomt for Marte-ting

Om ei uke maa jeg si hade

Om ei uke graater jeg

Om ei uke ser jeg alle de jeg har blitt saa utrooolig glad i staa igjen paa busstasjonen

S U K K

Det er mange gleder som venter meg naar jeg kommer hjem, og det er ingen tvil om at jeg gleder meg til det.Men.Det er noe jeg forlater. Noe jeg aldri kan faa tilbake. Fellesskapet i kirka, min brasilianske mor, dager jeg sitter utenfor huset og tegner med Bea og Felipe, kvelder da familien er hos oss og spiser, leiking med barna i kirka, folelsen av at jeg tilhorer, smil fra folk som jeg vet er glade i meg, og som virkelig er glad for at jeg er her.Dette er vanskelig aa forlate, og det gjor hjemreisen veldig vanskelig og todelt.

S U K K..........

tirsdag, april 03, 2007

PREMIÆRE PÅ MUSIKALEN I FANDRIANA, MADAGASKAR




Jess, nå er altså endelig musikalen ferdig - vi hadde framføring den 11. mars og det gikk BRA! Heldigvis. Puh, masse tress og i-siste-liten-øvinger den siste uka. Akkurat på detta prosjektet merka vi veldig godt den "afrikanske planlegginga" vi ble advart mot før vi dro ut. Vi starta med øvelser, som gode norske jenter, tidlig sånn at alle skulle få tid til å lære seg godt alle replikker, sanger og scener. Men kom det noen på øvelsene en måned før framføring?? eh.. nei. Jesus - altså hovedrollen kom. det var i grunn bare han som dukka opp også. hehe, men når det begynte å nærme seg, ja da kom jammen i meg alle sammen!! Så det var bra. De klarte til slutt å finne ut hvem som kom inn på scenen når, og når hver replikk skulle komme. (det var ikke alle som forstod de replikkene de hadde fått, da er det jo ikke så lett å få til å si det på riktig sted heller)Men alt i alt - detta var en super mulighet til å bli mye bedre kjent med elevene og vi fikk en helt annen kontakt enn den elev-lærer kontakten vi hadde før. Detta anbefales til de som skal til Fandriana neste år - gjør noe sammen med elevene på fritida! Vi fikk venner for livet i løpet av denna musikalen.Veldig morro, puh.. men mye stress! Absolutt en suksess!

Les mer på Hanne Liv sin blogg
Les mer på Ingelill sin blogg

"KREATIVITET" I KAMERUN!?


Maternelle er en førskole, og ungene lærer å skrive tall og bokstaver. Maternelle er obligatorisk fra 5 år, hvis de begynner rett på barneskolen vil det bli vanskelig for barna å henge med. Temaet for mars er bursdag – l’anniversaire, og ungene lærer forskjellig med utgangspunkt i temaet. Deriblant tegning. En dag skulle de tegne et lys. Lærerinna tegna da nøye opp tavla hvordan et stearinlys ser ut, og forklarte hvordan de skulle gå fram. Først ei vertikal linje, så ei ny vertikal linje parallelt med den andre. Så er det en horisontal linje i kvar ende. Deretter en liten vertikal linje på toppen – veken -, før ein tegner flammen. Ungene var storfornøyd og fant fram småtavlene. Jeg og maitressen gikk da rundt og kontrollerte tegningene. Deriblant var det noen unger som glemte veken, eller plasserte den et heilt anna plass. Slikt må man være nøye med, ellers blir det ikke et skikkelig lys!I dag skulle ungene få fargelegge en kake. 5 – 6 unger i gangen fikk et ark med ei oppstensilert tegning av ei kake. Maitressen hadde da på forhånd vist hvordan og hvor man skulle fargelegge. Så kunne de tegne i vei! Ja, det vil si fargelegge kaka og toppen av kaka. Noen unger fargela kaketallerkenen(ja, faktisk!), noe de hadde fått TYDELIG beskjed om at de ikke skulle gjøre. Det er visse regler for hvordan man fargelegger, og de kan ikke brytes uten videre. Noen unger fargela utafor strekene også, sjøl om de visste veldig godt at det skulle man ikke gjøre.Fra mitt norske synspunkt var det undertrykking av barns kreativitet og en demper på tegnegleden til ungene. Men de var såre fornøyd de, med å tegne stearinlys etter oppskrift og fargelegging av kake, og viste stolt fram resultatet etterpå. Men jeg kan ikke nekte for at det er litt vittig at man gir treåringer reprimande fordi vedkommende tegna utafor streken!

mandag, april 02, 2007


this is the truck I travel with .......................




this is the first in my life for travel with truck and the first time for driving the so big car (truck) from Grimstad to stavanger and stavanger to oslo . oh I have fun in the truck with my father.............har har ...............